Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο μικρά χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Πληροφορίες: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012

Ανθόνερο Δυόσμου



Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον δυόσμο για την χρήση του στην μαγειρική και σαν άρωμα στις οδοντόπαστες ή στις τσίχλες. Ο δυόσμος(Mentha spicata ) όμως, έχει πολλές άλλες χρήσιμες και θεραπευτικές ιδιότητες. Ως έγχυμα πίνεται για  στομαχόπονο, κατά της δυσπεψίας, ναυτία, κολικούς, και διάρροια. Εξωτερικά ανακουφίζει από πονοκεφάλους, δερματικές παθήσεις, ρευματισμούς.
Στο κήπο του χωριού μας, στο ίδιο μέρος φυτρώνει εδώ και σαράντα χρόνια μια παραδοσιακή ποικιλία που είχε φυτέψει η γιαγιά μας. Τον Σεπτέμβριο που ήταν γεμάτος άνθη, φτιάξαμε ανθόνερο δυόσμου. Όπως όλα τα ανθόνερα, έτσι και του δυόσμου, χρησιμοποιείται για καθαρισμό επιδερμίδας και για περιποίηση προσώπου. Είναι ιδανικό για λιπαρές-μεικτές και κουρασμένες επιδερμίδες. Συσφίγγει τους πόρους, καθαρίζει, τονώνει και δροσίζει την επιδερμίδα. Είναι χρήσιμο στην καταπολέμηση της εφίδρωσης, στον κνησμό(φαγούρα), στους δερματικούς ερεθισμούς, στα τσιμπήματα από έντομα(σε συνδυασμό με ανθόνερο λεβάντας και μελισσόχορτου) και την κοκκινισμένη από τον ήλιο επιδερμίδα. Έχει απολυμαντική, αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση. Προσθέτοντάς το στο τσάι ή αραιωμένο με λίγο νερό μπορεί να «ησυχάσει» το πεπτικό σύστημα και τους κολικούς, να «ανοίξει» την αναπνευστική οδό και να ηρεμήσει τα βρογχικά. Δυναμώνει τα ούλα σε περίπτωση ουλίτιδας και ηρεμεί τις ημικρανίες. Πολύ καλό για την ερεθισμένη επιδερμίδα, μετά το ξύρισμα. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική και σε κοκτέιλ ποτών (π.χ. μοχίτο). Δεν περιέχει αλκοόλ-συντηρητικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό προϊόν στην παρασκευή καλλυντικών κρεμών, λοσιόν ενυδάτωσης και χειροποίητης οδοντόκρεμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: