Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Ανθόνερο Δυόσμου



Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον δυόσμο για την χρήση του στην μαγειρική και σαν άρωμα στις οδοντόπαστες ή στις τσίχλες. Ο δυόσμος(Mentha spicata ) όμως, έχει πολλές άλλες χρήσιμες και θεραπευτικές ιδιότητες. Ως έγχυμα πίνεται για  στομαχόπονο, κατά της δυσπεψίας, ναυτία, κολικούς, και διάρροια. Εξωτερικά ανακουφίζει από πονοκεφάλους, δερματικές παθήσεις, ρευματισμούς.
Στο κήπο του χωριού μας, στο ίδιο μέρος φυτρώνει εδώ και σαράντα χρόνια μια παραδοσιακή ποικιλία που είχε φυτέψει η γιαγιά μας. Τον Σεπτέμβριο που ήταν γεμάτος άνθη, φτιάξαμε ανθόνερο δυόσμου. Όπως όλα τα ανθόνερα, έτσι και του δυόσμου, χρησιμοποιείται για καθαρισμό επιδερμίδας και για περιποίηση προσώπου. Είναι ιδανικό για λιπαρές-μεικτές και κουρασμένες επιδερμίδες. Συσφίγγει τους πόρους, καθαρίζει, τονώνει και δροσίζει την επιδερμίδα. Είναι χρήσιμο στην καταπολέμηση της εφίδρωσης, στον κνησμό(φαγούρα), στους δερματικούς ερεθισμούς, στα τσιμπήματα από έντομα(σε συνδυασμό με ανθόνερο λεβάντας και μελισσόχορτου) και την κοκκινισμένη από τον ήλιο επιδερμίδα. Έχει απολυμαντική, αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση. Προσθέτοντάς το στο τσάι ή αραιωμένο με λίγο νερό μπορεί να «ησυχάσει» το πεπτικό σύστημα και τους κολικούς, να «ανοίξει» την αναπνευστική οδό και να ηρεμήσει τα βρογχικά. Δυναμώνει τα ούλα σε περίπτωση ουλίτιδας και ηρεμεί τις ημικρανίες. Πολύ καλό για την ερεθισμένη επιδερμίδα, μετά το ξύρισμα. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική και σε κοκτέιλ ποτών (π.χ. μοχίτο). Δεν περιέχει αλκοόλ-συντηρητικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό προϊόν στην παρασκευή καλλυντικών κρεμών, λοσιόν ενυδάτωσης και χειροποίητης οδοντόκρεμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: