Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Από τον Οκτώβριο του 2016 καλλιεργούμε νόμιμα, με την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας, περισσότερα από 30 βότανα και αποστάζουμε μερικά από αυτά παίρνοντας εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Από τα χωράφια μας συλλέγουμε άλλα 40 περίπου αυτοφυή αγριόχορτα που έχουν θεραπευτική χρήση, ενώ από το γειτονικό μας βουνό Πάϊκο μαζεύουμε και μερικά ακόμη με ασφαλή και αειφορικό τρόπο. Για κατάλογο προϊόντων και πληροφορίες στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 μετά το μεσημέρι (από 14:00 ως 22:00)


Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014

Καλλιέργεια αρώνιαςΤο προηγούμενο σαββατοκύριακο, ο βοτανόκηπος εμπλουτίστηκε με τη φύτευση μερικών φυτών αρώνιας (Aronia melanocarpa)! Ήδη από την προηγούμενη χρονιά είχαμε φυτεύσει δοκιμαστικά τρία φυτα αρώνιας τα οποία ευδοκίμησαν και αποδείχτηκαν πολύ ανθεκτικά τόσο στην καλοκαιρινή ζέστη και ξηρασία όσο και στις χειμερινές χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι φέτος αποφασίσαμε να επεκτείνουμε την καλλιέργεια με τη φύτευση μερικών δεκάδων νέων φυτών (απόσταση ανάμεσα στις σειρές 3 μέτρα και απόσταση ανάμεσα στα φυτά 1,5 μέτρο).
Η αρώνια είναι ένα φυλλοβόλο θαμνοειδές φυτό που προέρχεται από τη βόρεια Αμερική και μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο άρχισε να καλλιεργείτε στην Ευρώπη και τη Σοβιετική Ένωση. Τα τελευταία χρόνια η καλλιέργειά της αρώνιας έχει επεκταθεί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού καθώς είναι φυτό ανθεκτικό και προσαρμοστικό σε μεγάλη ποικιλία εδαφοκλιματικών συνθηκών.
Τόσο οι καρποί όσο και τα φύλλα της χαρακτηρίζονται από υψηλή συγκέντρωση μεγάλης ποικιλίας θρεπτικών συστατικών. Το φυτό εισέρχεται σε ώριμη ηλικία καρποφορίας μετά τα 4 έτη παρόλο που εμείς είδαμε ήδη μερικούς καρπούς στα φυτά που φυτεύσαμε μόλις πέρυσι. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι και η γκάμα της μεταποιητικής δραστηριότητας των καρπών και των φύλλων της από τα οποία μπορούν να παραχθούν αιθέριο έλαιο, κρασί, μαρμελάδα, λικέρ, χυμός, αφεψήματα κα.
Σε επόμενη ανάρτηση θα αναφερθούμε εκτενέστερα στα θρεπτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες της αρώνιας αλλά και σε ενδιαφέροντα στοιχεία για την καλλιέργειά της στη χώρα μας.


Παρακάτω κάποιες φωτογραφίες από την ομάδα του βοτανόκηπου σε δράση κατά τη διαδικασία φύτευσης των νέων φυτών αρώνιας:


Δεν υπάρχουν σχόλια: