Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Καλλιέργεια αρώνιαςΤο προηγούμενο σαββατοκύριακο, ο βοτανόκηπος εμπλουτίστηκε με τη φύτευση μερικών φυτών αρώνιας (Aronia melanocarpa)! Ήδη από την προηγούμενη χρονιά είχαμε φυτεύσει δοκιμαστικά τρία φυτα αρώνιας τα οποία ευδοκίμησαν και αποδείχτηκαν πολύ ανθεκτικά τόσο στην καλοκαιρινή ζέστη και ξηρασία όσο και στις χειμερινές χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι φέτος αποφασίσαμε να επεκτείνουμε την καλλιέργεια με τη φύτευση μερικών δεκάδων νέων φυτών (απόσταση ανάμεσα στις σειρές 3 μέτρα και απόσταση ανάμεσα στα φυτά 1,5 μέτρο).
Η αρώνια είναι ένα φυλλοβόλο θαμνοειδές φυτό που προέρχεται από τη βόρεια Αμερική και μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο άρχισε να καλλιεργείτε στην Ευρώπη και τη Σοβιετική Ένωση. Τα τελευταία χρόνια η καλλιέργειά της αρώνιας έχει επεκταθεί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού καθώς είναι φυτό ανθεκτικό και προσαρμοστικό σε μεγάλη ποικιλία εδαφοκλιματικών συνθηκών.
Τόσο οι καρποί όσο και τα φύλλα της χαρακτηρίζονται από υψηλή συγκέντρωση μεγάλης ποικιλίας θρεπτικών συστατικών. Το φυτό εισέρχεται σε ώριμη ηλικία καρποφορίας μετά τα 4 έτη παρόλο που εμείς είδαμε ήδη μερικούς καρπούς στα φυτά που φυτεύσαμε μόλις πέρυσι. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι και η γκάμα της μεταποιητικής δραστηριότητας των καρπών και των φύλλων της από τα οποία μπορούν να παραχθούν αιθέριο έλαιο, κρασί, μαρμελάδα, λικέρ, χυμός, αφεψήματα κα.
Σε επόμενη ανάρτηση θα αναφερθούμε εκτενέστερα στα θρεπτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες της αρώνιας αλλά και σε ενδιαφέροντα στοιχεία για την καλλιέργειά της στη χώρα μας.


Παρακάτω κάποιες φωτογραφίες από την ομάδα του βοτανόκηπου σε δράση κατά τη διαδικασία φύτευσης των νέων φυτών αρώνιας:


Δεν υπάρχουν σχόλια: