Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Από τον Οκτώβριο του 2016 καλλιεργούμε νόμιμα, με την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας, περισσότερα από 30 βότανα και αποστάζουμε μερικά από αυτά παίρνοντας εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Από τα χωράφια μας συλλέγουμε άλλα 40 περίπου αυτοφυή αγριόχορτα που έχουν θεραπευτική χρήση, ενώ από το γειτονικό μας βουνό Πάϊκο μαζεύουμε και μερικά ακόμη με ασφαλή και αειφορικό τρόπο. Για κατάλογο προϊόντων και πληροφορίες στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 μετά το μεσημέρι (από 14:00 ως 22:00)


Τρίτη, 1 Ιουλίου 2014

Διευκρινήσεις για την λειτουργία του αποστακτήρα Peri_2Φίλοι και Φίλες του Βοτανόκηπου που έχουν φτιάξει τον Peri_2 επικοινωνούν μαζί μας εκφράζοντας διάφορες απορίες για την λειτουργία του. Συγκεντρώσαμε τα ερωτήματα και σας παραθέτουμε μερικές διευκρινήσεις παρακάτω:

  • Καθάρισμα του αποστακτήρα. Κάνοντας συνεχόμενες αποστάξεις και με διαφορετικά βότανα ο σωλήνας μαζεύει διάφορα «κολλημένα» έλαια και βρωμιές στο εσωτερικό του. Η κατάσταση αυτή γίνεται χειρότερη, όταν καμιά φορά ξεχαστείτε, τελειώσει το νερό και έχει κολλήσει το βότανο. Υπάρχει ττρόπος καθαρισμού; Βεβαίως καθαρίζεται και γίνεται σαν καινούργιος. Θα κάνετε μια σκέτη απόσταξη χωρίς βότανα. Θα προσθέσετε στο νερό, μηλόξυδο ή λευκό ξύδι, σόδα φαγητού ή πλύσεως και λεμόνι. Ενδεικτική δοσολογία: 1,5 λίτρο νερό, 0,5 λίτρο μηλόξυδο ή λευκό, 200 γρ σόδα φαγητού ή 100γρ πλύσεως και ένα ή δυο λεμόνια στυμμένα. Αν το «δουλέψετε» 1-1,30 ώρα καθαρίζει το εσωτερικό του σωλήνα και λάμπει σαν καινούργιος. Την επόμενη φορά που θα αποστάξετε με βότανο θα πετάξετε τα πρώτα 100-200γρ ανθόνερου για να φύγουν πιθανά υπολείμματα από τον προηγούμενο καθαρισμό. Γενικά είναι φρόνιμο μετά από κάθε απόσταξη να κάνετε ένα καθαρισμό, ώστε να μην μαζεύονται βρωμιές αλλά και να μην μπερδεύονται οι οσμές από τα βότανα.
  • Θερμοκρασία απόσταξης. Για να πετύχετε την καλύτερη ποιότητα ανθόνερου, στα περισσότερα βότανα το νερό δεν πρέπει να βράζει σε υψηλή θερμοκρασία. Μόλις αρχίσει να στάζει ο Peri_2 κατεβάζετε την θερμοκρασία, ώστε να σιγοβράζει. Και επειδή δεν υπάρχει θερμόμετρο μια ενδεικτική προσέγγιση (εφόσον χρησιμοποιείτε ηλεκτρική κουζίνα) είναι για το μάτι της κουζίνας να δείχνει στο 4, σε κουμπί που έχει κλίμακα από 0-6.
  • Ποσότητα νερού. Η χύτρα του Peri_2 (όπως αναφέραμε στα προηγούμενα ποστ) είναι η παλιά 7λιτρη SEB. Βάζουμε μέσα 1,5 λίτρο νερό και όσο περισσότερη δρόγη του βοτάνου μπορούμε μέσα στη σίτα, ώστε να μην ακουμπάει στο νερό. Υπολογίστε ότι πετάτε τα πρώτα 150μλ περίπου (όπως προαναφέραμε στον καθαρισμό) και αφήνετε άλλα 300μλ νερό, ώστε να μην κολλήσει. Άρα σταματάτε την απόσταξη όταν θα πάρετε 1 λίτρο ανθόνερου.
  • Στο μπιτόνι που είναι η σπείρα μπορείτε στο κάτω μέρος να προσαρμόσετε εξωτερικά μια βρύση. Έτσι θα μπορεί να αδειάζει εύκολα το νερό που ψύχει την σπείρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: