Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Διευκρινήσεις για την λειτουργία του αποστακτήρα Peri_2Φίλοι και Φίλες του Βοτανόκηπου που έχουν φτιάξει τον Peri_2 επικοινωνούν μαζί μας εκφράζοντας διάφορες απορίες για την λειτουργία του. Συγκεντρώσαμε τα ερωτήματα και σας παραθέτουμε μερικές διευκρινήσεις παρακάτω:

  • Καθάρισμα του αποστακτήρα. Κάνοντας συνεχόμενες αποστάξεις και με διαφορετικά βότανα ο σωλήνας μαζεύει διάφορα «κολλημένα» έλαια και βρωμιές στο εσωτερικό του. Η κατάσταση αυτή γίνεται χειρότερη, όταν καμιά φορά ξεχαστείτε, τελειώσει το νερό και έχει κολλήσει το βότανο. Υπάρχει ττρόπος καθαρισμού; Βεβαίως καθαρίζεται και γίνεται σαν καινούργιος. Θα κάνετε μια σκέτη απόσταξη χωρίς βότανα. Θα προσθέσετε στο νερό, μηλόξυδο ή λευκό ξύδι, σόδα φαγητού ή πλύσεως και λεμόνι. Ενδεικτική δοσολογία: 1,5 λίτρο νερό, 0,5 λίτρο μηλόξυδο ή λευκό, 200 γρ σόδα φαγητού ή 100γρ πλύσεως και ένα ή δυο λεμόνια στυμμένα. Αν το «δουλέψετε» 1-1,30 ώρα καθαρίζει το εσωτερικό του σωλήνα και λάμπει σαν καινούργιος. Την επόμενη φορά που θα αποστάξετε με βότανο θα πετάξετε τα πρώτα 100-200γρ ανθόνερου για να φύγουν πιθανά υπολείμματα από τον προηγούμενο καθαρισμό. Γενικά είναι φρόνιμο μετά από κάθε απόσταξη να κάνετε ένα καθαρισμό, ώστε να μην μαζεύονται βρωμιές αλλά και να μην μπερδεύονται οι οσμές από τα βότανα.
  • Θερμοκρασία απόσταξης. Για να πετύχετε την καλύτερη ποιότητα ανθόνερου, στα περισσότερα βότανα το νερό δεν πρέπει να βράζει σε υψηλή θερμοκρασία. Μόλις αρχίσει να στάζει ο Peri_2 κατεβάζετε την θερμοκρασία, ώστε να σιγοβράζει. Και επειδή δεν υπάρχει θερμόμετρο μια ενδεικτική προσέγγιση (εφόσον χρησιμοποιείτε ηλεκτρική κουζίνα) είναι για το μάτι της κουζίνας να δείχνει στο 4, σε κουμπί που έχει κλίμακα από 0-6.
  • Ποσότητα νερού. Η χύτρα του Peri_2 (όπως αναφέραμε στα προηγούμενα ποστ) είναι η παλιά 7λιτρη SEB. Βάζουμε μέσα 1,5 λίτρο νερό και όσο περισσότερη δρόγη του βοτάνου μπορούμε μέσα στη σίτα, ώστε να μην ακουμπάει στο νερό. Υπολογίστε ότι πετάτε τα πρώτα 150μλ περίπου (όπως προαναφέραμε στον καθαρισμό) και αφήνετε άλλα 300μλ νερό, ώστε να μην κολλήσει. Άρα σταματάτε την απόσταξη όταν θα πάρετε 1 λίτρο ανθόνερου.
  • Στο μπιτόνι που είναι η σπείρα μπορείτε στο κάτω μέρος να προσαρμόσετε εξωτερικά μια βρύση. Έτσι θα μπορεί να αδειάζει εύκολα το νερό που ψύχει την σπείρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: