Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Στον κήπο του χωριού μας και σε δύο μικρά χωραφάκια, καλλιεργούμε εντελώς φυσικά μερικά βότανα. Κάποια άλλα, που δεν καλλιεργούνται, τα συλλέγουμε από επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης, με μεγάλη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή τους. Ο κόσμος των βοτάνων είναι απέραντος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούμε να τον προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Πειραματιζόμαστε, ερευνούμε, μελετάμε και συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Με τα βότανα μας και το βιολογικό extra παρθένο ελαιόλαδο παραγωγής μας (http://elaioladokritiko.blogspot.com), φτιάχνουμε με φυσικό και χειροποίητο τρόπο τα προϊόντα μας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων.

Πληροφορίες: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @

Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015

Οικιακό πρότζεκτ ενυδρειοπονίας στο μπαλκόνι

Η ενυδρειοπονία (aquaponics), είναι μια από τις εφαρμογές της αεικαλλιέργειας (permaculture) με πολλές από τις εκδοχές της να είναι οικιακής κλίμακας (backyard projects).

Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος που διατηρώ για τα υδρόβια οικοσυστήματα, και της ενασχόλησής μου με το χόμπυ της ενυδρειοφιλίας, εκτός από τα βιοτοπικά ενυδρεία που συντηρώ εντός σπιτιού, τα τελευταία πέντε χρόνια διατηρούσα στο μπαλκόνι, μια γλαστρολίμνη με φυτά και κουνουπόψαρα (gambusia affinis).


Μετά από 5 χρόνια λειτουργίας, η γλαστρολίμνη παρουσίασε διαρροή από τις τρύπες αποστράγγισης και αναγκάστηκα να την αδειάσω από φυτά και ζωντανά. Στη συνέχεια, αφού οι τρύπες αποστράγγισης σφραγίστηκαν με ενυδρειακή σιλικόνη, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ένα project που συνδυάζει τη γλαστρολίμνη με τη μικρής κλίμακας ενυδρειοπονία που θα σας παρουσιάσω παρακάτω.Η περμακουλτούρα ή αεικαλλιέργεια, αφορά σε αειφορικά συστήματα σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε οι εκκροές του ενός να αποτελούν εισροές για το άλλο, με αποτέλεσμα να περιορίζονται σημαντικά οι εξωτερικοί πόροι που απαιτούνται για τη διατήρησή τους. Στην προκειμένη περίπτωση της ενυδρειοπονίας, η κεντρική ιδέα είναι ότι το νερό της κύριας δεξαμενής στο οποίο διαβιούν τα ψάρια, ανακυκλώνεται διερχόμενο μέσα από βοηθητικές δεξαμενές οι οποίες είναι φυτεμένες με κατάλληλα για υδροπονική καλλιέργεια φυτά και αφού φιλτραριστεί, αφού δηλαδή τα φυτά αξιοποιήσουν μέσω του ριζικού τους συστήματος τα θρεπτικά συστατικά του νερού (νιτρικά, φωσφορικά κλπ), καταλήγει πάλι στην κύρια δεξαμενή. Ουσιαστικά δηλαδή τα απόβλητα των ψαριών συμβάλουν στη θρέψη των φυτών και τα φυτά συμβάλλουν στον καθαρισμό του νερού κάνοντάς το κατάλληλο για τη διαβίωση των ψαριών.

Στο σύστημα που θα δείτε παρακάτω, στις δεξαμενές "φίλτρα" έχουν φυτευτεί φραουλιές (από παλιά παραδοσιακή ποικιλία του χωριού) ενώ πρόκειται να φυτευτούν και μερικά μαρουλάκια, και στην κυρίως δεξαμενή έχουν τοποθετηθεί μερικά διακοσμητικά υδρόφιλα φυτά (μυριόφυλλο και μέντα ακουάτικα) και σχεδιάζεται να φιλοξενηθούν κουνουπόψαρα ή ηλιόψαρα ( Lepomis gibbosus). Το σύστημα υποστηρίζεται από μια μικρή αντλία ισχύος μόλις 3 watt που σύντομα θα μετατραπεί σε ηλιακή.

Στις δεξαμενές "φίλτρα" έχει χρησιμοποιηθεί για υπόστρωμα ελαφρόπετρα (για καλύτερη αποστράγγιση) η οποία είναι πορώδης και χρησιμοποιείται ως υλικό σε ενυδρειακά φίλτρα, περλίτης για διατήρηση της υγρασίας και πετροβάμβακας για τη συγκράτηση των ριζών των φυτών.

Τα διακοσμητικά υδρόφιλα φυτά έχουν φυτευθεί σε γλαστράκια με πετροβάμβακα για τη συγκράτηση των ριζών και με χαλικάκι για να βαρύνουν και να παραμείνουν στο βυθό.
Δεν υπάρχουν σχόλια: