Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Οικιακό πρότζεκτ ενυδρειοπονίας στο μπαλκόνι

Η ενυδρειοπονία (aquaponics), είναι μια από τις εφαρμογές της αεικαλλιέργειας (permaculture) με πολλές από τις εκδοχές της να είναι οικιακής κλίμακας (backyard projects).

Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος που διατηρώ για τα υδρόβια οικοσυστήματα, και της ενασχόλησής μου με το χόμπυ της ενυδρειοφιλίας, εκτός από τα βιοτοπικά ενυδρεία που συντηρώ εντός σπιτιού, τα τελευταία πέντε χρόνια διατηρούσα στο μπαλκόνι, μια γλαστρολίμνη με φυτά και κουνουπόψαρα (gambusia affinis).


Μετά από 5 χρόνια λειτουργίας, η γλαστρολίμνη παρουσίασε διαρροή από τις τρύπες αποστράγγισης και αναγκάστηκα να την αδειάσω από φυτά και ζωντανά. Στη συνέχεια, αφού οι τρύπες αποστράγγισης σφραγίστηκαν με ενυδρειακή σιλικόνη, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ένα project που συνδυάζει τη γλαστρολίμνη με τη μικρής κλίμακας ενυδρειοπονία που θα σας παρουσιάσω παρακάτω.



Η περμακουλτούρα ή αεικαλλιέργεια, αφορά σε αειφορικά συστήματα σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε οι εκκροές του ενός να αποτελούν εισροές για το άλλο, με αποτέλεσμα να περιορίζονται σημαντικά οι εξωτερικοί πόροι που απαιτούνται για τη διατήρησή τους. Στην προκειμένη περίπτωση της ενυδρειοπονίας, η κεντρική ιδέα είναι ότι το νερό της κύριας δεξαμενής στο οποίο διαβιούν τα ψάρια, ανακυκλώνεται διερχόμενο μέσα από βοηθητικές δεξαμενές οι οποίες είναι φυτεμένες με κατάλληλα για υδροπονική καλλιέργεια φυτά και αφού φιλτραριστεί, αφού δηλαδή τα φυτά αξιοποιήσουν μέσω του ριζικού τους συστήματος τα θρεπτικά συστατικά του νερού (νιτρικά, φωσφορικά κλπ), καταλήγει πάλι στην κύρια δεξαμενή. Ουσιαστικά δηλαδή τα απόβλητα των ψαριών συμβάλουν στη θρέψη των φυτών και τα φυτά συμβάλλουν στον καθαρισμό του νερού κάνοντάς το κατάλληλο για τη διαβίωση των ψαριών.

Στο σύστημα που θα δείτε παρακάτω, στις δεξαμενές "φίλτρα" έχουν φυτευτεί φραουλιές (από παλιά παραδοσιακή ποικιλία του χωριού) ενώ πρόκειται να φυτευτούν και μερικά μαρουλάκια, και στην κυρίως δεξαμενή έχουν τοποθετηθεί μερικά διακοσμητικά υδρόφιλα φυτά (μυριόφυλλο και μέντα ακουάτικα) και σχεδιάζεται να φιλοξενηθούν κουνουπόψαρα ή ηλιόψαρα ( Lepomis gibbosus). Το σύστημα υποστηρίζεται από μια μικρή αντλία ισχύος μόλις 3 watt που σύντομα θα μετατραπεί σε ηλιακή.

Στις δεξαμενές "φίλτρα" έχει χρησιμοποιηθεί για υπόστρωμα ελαφρόπετρα (για καλύτερη αποστράγγιση) η οποία είναι πορώδης και χρησιμοποιείται ως υλικό σε ενυδρειακά φίλτρα, περλίτης για διατήρηση της υγρασίας και πετροβάμβακας για τη συγκράτηση των ριζών των φυτών.

Τα διακοσμητικά υδρόφιλα φυτά έχουν φυτευθεί σε γλαστράκια με πετροβάμβακα για τη συγκράτηση των ριζών και με χαλικάκι για να βαρύνουν και να παραμείνουν στο βυθό.




















Δεν υπάρχουν σχόλια: