Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια
Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.
Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/
9 σχόλια:
Εμείς πήραμε τώρα σπόρους vulgaris και θα τους φυτέψουμε σε μικροσκοπικά γλαστράκια μέσα στη βδομάδα. Λέμε μόλις βγούνε και μεγαλώσουν λίγο να τα φυτέψουμε στο χωράφι μας. Είναι καλή ιδέα, ή αργήσαμε; Πόσο καιρό θα κάνουν βγουν τα φυτά; Καμία άλλη συμβουλή; Ευχαριστώ πολύ!
Αρχικά συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, τώρα το προσέξαμε.Η καλύτερη εποχή για σπορείο είναι τέλη Αυγούστου, ώστε να φυτρώσουν, να προλάβουν να μεγαλώσουν και τέλη Νοέμβρη να μπούν στο χωράφι. Έτσι προλαβαίνεις παραγωγή(μικρή βέβαια τον επόμενο Απρίλιο -Μάιο). Σπορείο υπαίθριο γίνεται επίσης και αρχές Μάρτη, οπότε στα μέσα μάη μεταφυτεύεις στο χωράφι, χωρίς βέβαια παραγωγή. Τώρα που σπείρατε θέλει προσοχή για να φυτρώσουν. Πρεπει να χουν μόνιμα υγρασία, αφού η ζέστη είναι αρκετή. (θέλουν περίπου 12-15 μέρες). Ο σπόρος δεν μπαίνει βαθιά, αλλά επιφανειακά. Θα λεγα όμως ότι την μεταφύτευση στο χωράφι να την κάνετε πάλι φθινόπωρο. Το θυμάρι έχει πολλά παράριζα(παραφυάδες) αν είναι αναπτυγμένο, οπότε από παλιά μητρικά και τεσταρισμένα φυτά παίρνουμε παραφυάδες το Μάρτιο και τα φυτεύουμε κατευθείαν στο χωράφι. Είναι ο καλύτερος, πιο σίγουρος και πιο εύκολος πολλαπλασιασμός.
Καλή συνέχεια-
Γεια σας.εγώ έφτιαξα σπορείο με επιτυχία, μεταφύτευσα την άνοιξη, έβαλα και λίγη κοπριά, τα θυμαράκια άνθισαν και ήταν όλα τέλεια. Αμέσως μετά την άνθιση όμως έδειξαν να ξεραίνονται έντονα. Ξέρετε εάν αυτό είναι φυσιολογικό. Για την ώρα τα συντηρώ ποτίζοντάς τα ελάχιστα.ευχαριστώ
Αγαπητέ Chris ελπίζω να έβαλες λίγη χωνεμένη κοπριά και να μην έριξες πολύ και σχετικά φρέσκια. Το θυμάρι είναι ένα βότανο που αντέχει στην ξηρασία και δεν αγαπάει την υπερβολική υγρασία(παθαίνει σηψιριζία). Είναι λογικό να έχει κάποια ξεραμένα φύλλα κ βλαστούς, αλλά πρέπει να χει και πολλά κανονικά. Το να ρίχνεις λίγο νεράκι με αυτούς τους καύσωνες θα τα κάνεις καλό(όχι υπερβολικό και συχνά-θα πρότεινα 1 φορά ανά 10ημερο). Πάντως αν είναι να ξεραθούν σε λίγο καιρό θα εξαφανιστούν, πράγμα που δεν εύχομαι!
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.Έχω πολλαπλασιάσει την ποικιλία thymus capitatus το οποίο δείχνει μια χαρά και μάλιστα δε το ποτίζω καθόλου.Στον καύσωνα αντιδρά μια χαρά χωρίς κανένα πρόβλημα.
Έχω γλαστράκια με thymus vulgaris τα οποία ποτίζω κάθε μέρα και στέκονται και αυτά πολύ καλά.
Αυτά όμως που έχω φυτέψει (πάλι thymus vulgaris) μάλλον θα μου ξεραθούν. Εκτός και αν αυτή η ποικιλία μετά την άνθιση ρίχνει τα φύλα αμέσως.
Παρατήρησα ότι το vulgaris άνθισε ένα μήνα πριν το capitatus. Δεν ξέρω εάν αυτό είναι το συνηθισμένο ή απλώς τυχαίο ή θέμα περιοχής και μικροκλίματος.
Πάντως το σίγουρο είναι πως μετά την άνθιση δείχνουν πως πάνε να ξεραθούν.
Η κοπριά ήταν χωνεμένη και μάλιστα έριξα επίτηδες πολύ λίγη και αφού είχα φρεζάρει και ανακατέψει πρώτα.
Δεν ξέρω, μάλλον ο χρόνος θα δείξει. Απλώς με έχει στεναχωρήσει γιατί πήγαιναν πολύ καλά και ήταν πανέμορφα ανθισμένα.
γεια σε όλους,
θέλω να κάνω καλλιέργεια θυμαριού και συγκεκριμένα thymus capitatus, στη Σαντορίνη και να το συνδυάσω με μελισσοκομεία. Δυστυχώς δεν μπορώ να βρω σπόρους και θα προσπαθήσω να πάρω πολλαπλασιαστικό υλικό (παραφυάδες) από τα αυτοφυή-άγρια φυτά. πιστεύετε πως θα έχει επιτυχία η προσπάθεια και τι με συμβουλεύεται να προσέξω; πχ είναι καλύτερα να πάρω τις παραφυάδες τώρα τον Οκτώβριο ή νωρίς την άνοιξη; μήπως είναι καλύτερα να κάνω σπορείο; και από που μπορώ να προμηθευτώ σπόρους, με δεδομένο πως στην ελληνική αγορα βρίσκω ΜΟΝΟ vulgaris;
ευχαριστώ για το χρόνο σας και περιμένω απάντησή σας
Καλημερα
Εγω αγορασα θερμκσπορειο και εσπειρα στις(22/11/2017)μέσα σε μικρα ποτηρακια ρυτίνης , θυμαρι,λεβαντα,θρουμπι,δενδρολίβανο και με πεταχτηκανε ,γύρω στα 1-2cm ,πότε να κανω μεταφυτευση αρχικα σε γλάστρα ??
Αγαπητέ είναι πολύ νωρίς για να κάνεις μεταφύτευση οπουδήποτε, αφού τα φυτά σου δεν έχουν σε 10 μέρες πλούσιο ριζικό σύστημα. Άστα τουλάχιστον 40 μέρες και μετά μεταφύτευση. Επειδή όμως είναι χειμώνας καλύτερα να τα βάλεις στο χωράφι αρχές μαρτίου, ειδικά αν είσαι από τα βόρεια κλίματα
Από άγριο θυμάρι ποως το μεταφυτευουμε;;;αν είναι μικρό μπορουμε όλο να το βγάλουμε με την ρίζα και να το μεταφυτευουμε;
Δημοσίευση σχολίου