Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Λουΐζα - Εξαιρετική γεύση με φαρμακευτικές ιδιότητες!

 

H Λουΐζα Aloysia Citriodora, είναι ένας πολυετές φυλλοβόλος θάμνος με ύψος από 1 μέχρι και 2 μέτρα. Έχει έντονη οσμή λεμονιού, για αυτό ονομάζεται και λεμονόχορτο. Παράλληλα, είναι γνωστή για τις φαρμακευτικές και θεραπευτικές της ιδιότητες, οι οποίες μάλιστα είναι πολλαπλές και ποικίλες.

Τα χαρακτηριστικά της Λουΐζας

Στη χώρα μας συναντάμε την Λουΐζα και με τα ονόματα: Λεμονόχορτο, Αλουσία, Ελουίζα, Βερμπένα, Γοργογιάννη, Κιτρίοσμος, Ομορφόχορτο, Λιππία.

Ανήκει στην οικογένεια Verbenaceae. Είναι πολυετές φυλλοβόλος θάμνος με ύψος από 1 μέχρι και 2 μέτρα με έντονη οσμή λεμονιού. Τα φύλλα της είναι οδοντωτά σε σχήμα λογχοειδές με χρώμα πολύ ανοικτό πράσινο, ενώ τα άνθη της είναι μικρά λευκά ή λευκορόδινα, ερμαφρόδιτα και επικονιάζεται από έντομα.

Αγαπάει τον ήλιο, αντέχει στην παγωνιά (μέχρι -12 ο C) και θέλει το νεράκι της το καλοκαίρι (καλό πότισμα κάθε βδομάδα). Αναπτύσσεται καλύτερα σε ουδέτερα ή ελαφρά όξινα εδάφη που είναι πλούσια σε οργανική ύλη.

Πολλαπλασιάζετε με μοσχεύματα αρχές Μαρτίου και θέλει το κλαδεματάκι της όταν πέσουν τα φύλλα της το φθινόπωρο. Αν έχετε ένα μπαλκόνι με ήλιο μπορείτε να καλλιεργήσετε την δική σας Λουΐζα σε μια μεγάλη γλάστρα.

Δεν θέλει ιδιαίτερη φροντίδα (βδομαδιάτικο πότισμα μόνο), θα έχετε όμως το άρωμα και τις ιδιότητές της για όλη την χρονιά.


Ιστορικά στοιχεία

Κατάγεται από την Χιλή και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα από Ισπανούς και Πορτογάλους εξερευνητές. Το όνομα Λουΐζα το πήρε προς τιμή της Μαρίας-Λουίζας Τερέσα, πριγκίπισσας της Πάρμα, γιατί το έπινε συχνά.

Συστατικά

Η Λουΐζα περιέχει αιθέριο έλαιο με κιτρικό Α, κιτρικό Β, 1,8-κινεόλη, λεμονένιο, λεναόλη, γερανιόλη, νερόλη, καρυοφυλλένιο, βερνεναλίνη, βαρβερίνη, σεσκιτερπένια, β-θουγιόνη, τανίνες, φλαβονοειδή, γλίσχρασμα κλπ. Η απόδοση σε αιθέριο έλαιο είναι πολύ μικρή και μειώνεται αισθητά κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Σε πειραματική απόσταξη που έκανα πριν 5 χρόνια η απόδοση ήταν 0,15%.

Ιδιότητες – Χρήσεις

Είναι βότανο φαρμακευτικό και αρωματικό. Θεραπευτικές ιδιότητες έχουν τα φύλλα, οι τρυφεροί βλαστοί και τα άνθη της.

Συγκεκριμένα η Λουΐζα:

  • Βοηθάει στο αδυνάτισμα, στην απώλεια βάρους και είναι από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας («καίει» τα λίπη). Αυξάνει τον ρυθμό του μεταβολισμού, ρυθμίζει την όρεξη, αποβάλει τα περιττά υγρά και βοηθάει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
  • Άριστο διουρητικό και αποτοξινωτικό του οργανισμού. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της πέτρας στα νεφρά.
  • Είναι πολύ καλό χωνευτικό και πίνεται σε δυσπεψίες, καούρες, κολικούς, νευρώσεις και άλλες παθήσεις του στομάχου.
  • Σταματάει την διάρροια αλλά και την αιμορραγία και την πυορροή (ως κατάπλασμα).
  • Ηρεμεί από τον πόνο των αιμορροΐδων και ανακουφίζει από τους πόνους των ρευματισμών.
  • Είναι αποτελεσματικό βότανο σε αυπνία, καταπραϋντικό, ηρεμιστικό, κατά της κατάθλιψης και του έντονου στρες.
  • Έχει αντιοξειδωτική δράση λόγω της ουσίας βερμπασκοσίδης, καθώς και αντιμικροβιακή σε κάποια μικρόβια.
  • Είναι παρά πολύ καλό αντιπυρετικό ως έγχυμα.
  • Διώχνει τον πονοκέφαλο και ανακουφίζει από τις ημικρανίες (επάλειψη με κοπανισμένα φρέσκα φύλλα).
  • Με έγχυμα Λουΐζας πλένεται και το πονεμένο μάτι, ενώ με ατμούς εγχύματος αντιμετωπίζεται η ωτίτιδα.
  • Επουλώνει και καθαρίζει πληγές, αντιμετωπίζει κάποιες δερματοπάθειες.
  • Σε συνδυασμό με ω-3 λιπαρά οξέα, ενισχύει τη μνήμη και χαρίζει πνευματική διαύγεια.
  • Επιπλέον χρησιμοποιείται στην αρωματοποιΐα, στα καλλυντικά, στην μαγειρική, στην σαπωνοποιία κ.ά.
  • Το αιθέριο έλαιο είναι ένα αποτελεσματικό εντομοκτόνο σε συγκέντρωση 1 – 2%.

 

Αποξήρανση Λουϊζας

Μελέτες – έρευνες – επιστημονικές αναφορές

Μελέτη με κλινική δοκιμή των F. Carbona, Fer. Coneglian (πανεπιστήμιο Sao Paolo Brazil) δημοσιευμένη στο Journal of Ethnopharmacology, Τόμος 242 , 5/10/2019 , αρ. 112060: Τα φύλλα Aloysia polystachya είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία συμπτωμάτων άγχους μετά από καθημερινή χρήση 8 βδομάδων σε ενήλικα άτομα, χωρίς παρενέργειες.

Μελέτη που διεξήχθη από τους El-Hawary et al (2012) σε αρσενικούς αρουραίους albino έδειξε ότι η από του στόματος χορήγηση υδατικού και αιθανολικού εκχυλίσματος από φύλλα Λουΐζας ασκούν αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές, αντιπυρετικές και αντιοξειδωτικές δραστηριότητες.

Τα φύλλα verbena έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως με τη μορφή εγχύματος για την θεραπεία του στομαχικού πόνου και της δυσπεψίας (Paris and Moyse, 1971)

Η Aloysia triphylla αναφέρεται στις ΗΠΑ ως γενικά ασφαλές για κατανάλωση από τον άνθρωπο με τη μορφή αλκοολούχων ποτών και τσαγιού από βότανα (Simon et al -1984,  El-Hawary et al – 2012)

Σύμφωνα με την φυτική κοινοτική μονογραφία του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων ema, παραδοσιακά χρησιμοποιείται για συμπτωματική θεραπεία της πέψης, του φουσκώματος και του μετεωρισμού. Επίσης, για την ανακούφιση των ήπιων συμπτωμάτων του ψυχικού στρες και για βοήθεια στην αϋπνία.


Τρόποι χρήσης

Αποξηραμένα φύλλα 1-2γρ, ως έγχυμα. Εκχύλιση σε νερό που έχει βράσει και το αφήνουμε σκεπασμένο για 6-7 λεπτά. Το Ανθόνερο Λουΐζας είναι μια εξαιρετική λοσιόν καθαρισμού για το πρόσωπο. Βάμμα Λουΐζας για καταπολέμηση του άγχους και της αϋπνίας, καθημερινή χρήση για ένα τουλάχιστον μήνα.

 


Παρενέργειες Προφυλάξεις

Γενικά η χρήση της Λουίζας είναι ασφαλής, όμως είναι καλό να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση όπως και σε όλα τα βότανα. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θέλει προσοχή η χρήση της, ενώ από την άλλη για τις λεχώνες αναφέρεται ως γαλακτοφόρο βότανο.

H παρατεταμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει γαστρικό ερεθισμό

Καλό είναι να αποφεύγουν τη Λουΐζα άνθρωποι υποτασικοί, αφού είναι διουρητική και ρίχνει την πίεση. Να αποφεύγεται από όσους πάσχουν από παθήσεις των νεφρών, καθώς η παρατεταμένη και καθημερινή χρήση Λουΐζας μπορεί να ερεθίσει τα νεφρά.

Ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει τις δικές του ισορροπίες και ιδιαιτερότητες. Η χρήση των βοτάνων δεν υποκαθιστά την ιατρική θεραπεία και πρέπει να γίνεται με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Ιδιαίτερη προσοχή από άτομα που έχουν ευαισθησία σε αλλεργιογόνες ουσίες.

 

Πηγές:
www.ncbi.gov/
www.pfaf.org
mediplantepirus.med.uoi.gr/
www.ema.eu
www.wikipedia.org

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: