Αγνά Βότανα-Νοστιμόλαδα-Βοτανόλαδα-Θεραπευτικά Έλαια-Βάμματα-Καλλυντικές Κρέμες-Κηραλοιφές-Ανθόνερα-Σαμπουάν-Σαπούνια-Φυσικά Καθαριστικά-Αιθέρια Έλαια

Βρισκόμαστε στο χωριό Μεσιά του Ν. Κιλκίς, ανάμεσα στους πρόποδες του όρους Πάϊκου και της κοιλάδας του ποταμού Αξιού, 15χλ ΒΑ της Πέλλας και 55χλ Βόρεια της Θεσσαλονίκης. Καλλιεργούμε με φυσικό τρόπο, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, περίπου 30 βότανα από το 2009. Συλλέγουμε 40 άλλα που βρίσκονται ως αυτοφυή αγριόχορτα στα χωράφια μας. Από το βουνό Πάϊκο και άλλες επιλεγμένες περιοχές μηδενικής ρύπανσης μαζεύουμε αειφορικά άλλα περίπου 20 φαρμακευτικά φυτά. Βασισμένοι στην καλλιεργητική μας παράδοση 2 γενεών, ερευνούμε και μελετάμε συνεχώς, συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τις επαφές μας με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές, από επιστημονικές μελέτες και από παραδοσιακές συνταγές. Από τα βότανά μας παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας αιθέρια έλαια και ανθόνερα. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής σύνθλιψης και φυσικής καλλιέργειας, καθώς και άλλα πιστοποιημένα καλλυντικά έλαια non GMO, φτιάχνουμε σε βιολογικά πιστοποιημένο εργαστήριο υψηλής ποιότητας βοτανόλαδα - θεραπευτικά έλαια. Συνεργαζόμαστε επίσης με πιστοποιημένο εργαστήριο για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης και κηραλοιφών. Συμμετέχουμε στο δίκτυο των Οικογιορτών από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και τις γνώσεις μας με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Από αρχές Απριλίου του 2019, τα προϊόντα μας διατίθενται και ηλεκτρονικά. Επικοινωνήστε μαζί μας στο μέιλ: infobotanokipos+gmail.com, όπου +, @ και στα τηλ.: 6977281060, 6974286503 καθημερινά, μετά το μεσημέρι (από 13:00 ως 22:00). Μετά από συνεννόηση μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο χωριό μας. Για επίσκεψη στο Facebook, η σελίδα μας: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Δημόσια παρουσίαση και εγγραφή πρώτων μελών του συνεταιρισμού «Κουκούλι».



Το Σαββάτο 7 Μαρτίου 2015 στις 7:30μμ στην Αίθουσα Νερού του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης θα γίνει η πρώτη δημόσια παρουσίαση του αστικού καταναλωτικού συνεταιρισμού "Το Κουκούλι".  Πρόκειται για συνεταιρισμό παραγωγών - καταναλωτών που στόχο έχει να λειτουργήσει πρατήριο - παντοπωλείο οικολογικών ποιοτικών προϊόντων στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα εγχείρημα που θέλει να ξαναδημιουργήσει ειλικρινείς δεσμούς συνεργασίας μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, να στηρίξει και να ενθαρρύνει καλλιεργητικές πρακτικές και τρόπους παραγωγής προϊόντων μεταποίησης με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, ώστε να απολαμβάνουν όλοι ποιοτικά, εγχώρια, υγιεινά προϊόντα. Ο Βοτανόκηπος στηρίζει το Κούκουλι και θα είναι από τα ιδρυτικά μέλη του συνεταιρισμού. Περισσότερα: http://tokoukouli.gr/

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Οικιακό πρότζεκτ ενυδρειοπονίας στο μπαλκόνι

Η ενυδρειοπονία (aquaponics), είναι μια από τις εφαρμογές της αεικαλλιέργειας (permaculture) με πολλές από τις εκδοχές της να είναι οικιακής κλίμακας (backyard projects).

Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος που διατηρώ για τα υδρόβια οικοσυστήματα, και της ενασχόλησής μου με το χόμπυ της ενυδρειοφιλίας, εκτός από τα βιοτοπικά ενυδρεία που συντηρώ εντός σπιτιού, τα τελευταία πέντε χρόνια διατηρούσα στο μπαλκόνι, μια γλαστρολίμνη με φυτά και κουνουπόψαρα (gambusia affinis).


Μετά από 5 χρόνια λειτουργίας, η γλαστρολίμνη παρουσίασε διαρροή από τις τρύπες αποστράγγισης και αναγκάστηκα να την αδειάσω από φυτά και ζωντανά. Στη συνέχεια, αφού οι τρύπες αποστράγγισης σφραγίστηκαν με ενυδρειακή σιλικόνη, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ένα project που συνδυάζει τη γλαστρολίμνη με τη μικρής κλίμακας ενυδρειοπονία που θα σας παρουσιάσω παρακάτω.

Φουντουκιές

Σε ένα μικρό χωραφάκι στο χωριό, πολύ κοντά στο χωράφι με τα βότανα, αποφασίσαμε να φυτέψουμε μερικές φουντουκιές για να τρώμε καθαρά και θρεπτικά φουντούκια εμείς και οι φίλοι μας. Γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της περιοχής είναι κατάλληλες γιατί και στο παρελθόν οι γεωργοί της περιοχής καλλιεργούσαν φουντουκιές ως πολυετή καλλιέργεια, όταν ήθελαν να εξαιρεθεί κάποιο από τα χωράφια τους από τον αναδασμό που σχεδιαζόταν στην περιοχή.

Το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας μας έδωσε την ευκαιρία να οργανώσουμε τη φύτευση και ο καιρός αποδείχτηκε ιδανικός. Ολόκληρο το Σάββατο ήταν ηλιόλουστος και μας επέτρεψε να φυτέψουμε χωρίς προβλήματα, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες και για μια ολόκληρη εβδομάδα, ήταν βροχερός αλλά με υψηλές θερμοκρασίες, ότι έπρεπε δηλαδή για την προσαρμογή των δέντρων στο νέο τους περιβάλλον.

Καταρχήν προμηθευτήκαμε από φυτώριο της Νεοχωρούδας, 20 δέντρα σκεπασμένα (όχι γυμνόριζα) της επιλογής μας και την ίδια ημέρα το μεσημέρι τα φυτέψαμε στο χωράφι. Μετά από υπόδειξη του φυτωριούχου, τα δέντρα (θαμνοειδή) μπήκαν ανά δύο, σε λάκκους που ανοίχτηκαν σε απόσταση 3 μέτρων μεταξύ τους.

Παρακάτω κάποιο φωτογραφικό υλικό από τη φύτευση. Θα ακολουθήσει ενημέρωση για την εξέλιξη της καλλιέργειας.



Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Πασσιφλόρα (Passiflora incarnata)



Η πασσιφλόρα (Passiflora incarnata) είναι αγγειόσπερμα, ανήκει στην οικογένεια των Passifloraceae, στο γένος Passiflora. Στην Ελλάδα την συναντάμε με το όνομα Ρολογιά, ενώ άλλο διεθνές γνωστό όνομα της είναι το λουλούδι του πάθους (passion flower). Πολυετές φυτό, ταχείας ανάπτυξης, αναρριχώμενο  έως 7 μέτρα σε ύψος. Στον κήπο μας την πρώτη χρονιά ξεπέρασε τα 4 μέτρα σε ύψος. Τα φύλλα του είναι σκούρα πράσινα (ελαφρώς γυαλιστερά) και συνήθως τρίλοβα ή πεντάλοβα. Ο βλαστός είναι μακρύς με πολλούς έλικες. Τα άνθη του είναι ερμαφρόδιτα, μεγάλα, σπάνιας ομορφιάς και ανθίζουν το καλοκαίρι. Τα πέταλα είναι συνήθως κρεμ χρώματος, με  ροζ ή γαλάζιες αποχρώσεις με ένα μπλε μωβ στεφάνι στο κέντρο. Οι 5 στήμονες είναι κιτρινοπράσινοι και έχουν 3 καφεπράσινα στίγματα πάνω τους. Το όνομα του, λουλούδι των παθών, το πήρε από τους ιεραποστόλους που τους θύμιζε το πάθος κατά το σταύρωμα του Χριστού (το μπλε μοβ στεφάνι στην εσωτερική κορώνα του θυμίζει το αγκάθινο στεφάνι, οι 5 στήμονες τις πληγές του Χριστού και τα τρία στίγματα τα καρφιά της σταύρωσης). Παράγει πράσινους καρπούς που όταν ωριμάσουν γίνονται κίτρινοι ή πορτοκαλί. Το μέγεθός του μοιάζει με το λεμόνι, αλλά μπορεί να φθάσει σε κάποιες ποικιλίες και το σχήμα του πεπονιού. Το "φρούτο" της πασσιφλόρας στα περισσότερα είδη είναι βρώσιμο, όταν είναι ώριμο. Συγκεκριμένα τρώγονται οι καρποί που βρίσκονται στο εσωτερικό του "φρούτου" και είναι μεγάλη γκουρμεδιά! Με τους καρπούς επίσης φτιάχνονται μαρμελάδες, χυμοί, παγωτά (ως γαρνιτούρα), οινοπνευματώδη και ζελέ.  
Καλλιέργεια:

Η πασσιφλόρα είναι γηγενές φυτό της Αμερικής και υπήρξε ένα πολύ θεραπευτικό βότανο για τις φυλές των Ινδιάνων και τους Αζτέκους. Το 1800 άρχισε να γίνεται δημοφιλές και να καλλιεργείται και στην Ευρώπη. Παρότι είναι ένα τροπικό φυτό, σήμερα καλλιεργείται σχεδόν παντού στη γη εκτός από τις πολύ κρύες περιοχές και τα ψηλά υψόμετρα. Η ρίζα του αντέχει στην παγωνιά, ως και -20 βαθμούς για ηλικιωμένα φυτά. Προτιμά αμμώδη (αλλά και αργιλώδη) και ελαφρώς όξινα εδάφη. Θέλει νερό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και ήλιο. Καλλιεργείται σε πολλές χώρες της Αμερικής, της Αφρικής και στην Ινδία. Στο χωράφι χρησιμοποιούνται 3 τρόποι: πέργολα, τύπου κληματαριάς και τύπου Τ  πέργολα. Είναι ανθεκτικό σε μυκητιάσεις και προσελκύει μέλισσες, πεταλούδες και άλλα έντομα. Χρειάζεται κλάδεμα ανανέωσης και πρέπει να μην έχει βλαστούς κάτω του ενός μέτρου. Υπάρχουν καταγεγραμμένα πάνω από 500 είδη πασσιφλόρας. Τα πιο γνωστά είναι : incarnata, edulis, laurifolia, badea granadilla, alata, caerylea, mollissima, antioquensis κλπ. Καλλιεργείται και ως διακοσμητικό σε κήπους και αυλές.

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Στύφνος (Solanum Nigrum) ή τρία σε ένα



Εδώδιμο, Φαρμακευτικό και Δηλητήριο!
Ονομάζεται επίσης Μαυρόχορτο, Βρωμοβότανο, Αμπελουρίδα, Πομιλοχόρταρο, Poisonberry. Στο χωριό μας το λέμε αγριοντοματιά και με αυτό το όνομα μπορείτε να το συναντήσετε και αλλού. Ανήκει στην Οικογένεια SOLANACEAE, γένος SOLANUM, είδος NIGRUM. Είναι ετήσιο(ή και διετές) ζιζάνιο Δεν μπορεί να αναπτυχθεί καλά σε σκιά και θέλει γενικά φως. Προτιμά ξηρό ή υγρό, αλλά στραγγιζόμενο έδαφος. Φυτρώνει σχεδόν παντού στην γη, εκτός από μεγάλα υψόμετρα. Ο βλαστός του διακλαδώνεται (έχει πολλά κλαδιά σε σχήμα βεντάλιας), είναι λείος  και μπορεί να φθάσει σε ύψος το 1 μέτρο (τότε γίνεται ξυλώδης). Τα φύλλα του είναι τρυφερά και ωοειδή με χρώμα βαθύ πράσινο. Ανθίζει από Ιούλιο ως Σεπτέμβριο και οι σπόροι του ωριμάζουν από Αύγουστο ως  και τον Νοέμβριο. Τα άνθη του είναι λευκά και μικρά, ερμαφρόδιτα (έχουν αρσενικά και θηλυκά όργανα) που γονιμοποιούνται από έντομα. Ο καρπός είναι μικρός σχετικά, σφαιρικός και είναι αρκετοί μαζί σε τσαμπί.. Στην αρχή είναι πράσινος και όταν ωριμάζει γίνεται μαύρος.


Υπάρχει μια μεγάλη διαφωνία για το αν ή όχι τα φύλλα ή οι καρποί του φυτού είναι δηλητηριώδη. Οι απόψεις ποικίλλουν από δηλητηριώδες έως ασφαλή για κατανάλωση. Η τοξικότητα του μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την ποικιλία αλλά και την περιοχή που καλλιεργείται. Μελέτες έχουν δείξει σοβαρές διαφορές στην τοξικότητα για την ίδια ποικιλία που καλλιεργείται σε διαφορετική περιοχή με άλλο μικροκλίμα. Το φυτό πάντως καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του πλανήτη για τρόφιμο, τόσο για τον καρπό του όσο και για τα φύλλα του.  Εκεί που όλοι συμφωνούν είναι στην απαγόρευση της χρήσης του άγουρου (πράσινου) καρπού για τροφή, αφού περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση τοξινών. Οι τοξικές ουσίες που περιέχει είναι οι glycoalkaloid, σολαμαργίνη, σολασονίνη, σολανίνη, που έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση  στους άγουρους καρπούς.  Η δηλητηρίαση από κατανάλωση στύφνου εμφανίζει συμπτώματα 6 έως 12 ώρες μετά την κατάποση. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης περιλαμβάνουν πυρετό , εφίδρωση, εμετό, κοιλιακό πόνο, διάρροια , σύγχυση, υπνηλία και δυνητικά θάνατο. Ο θάνατος προέρχεται από καρδιακές αρρυθμίες και αναπνευστική ανεπάρκεια. Έχουν αναφερθεί θάνατοι ζώων και μικρών παιδιών από κατανάλωση άγουρων καρπών.

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Φτιάξτε μόνοι σας Στοματικό Διάλυμα



Τα περισσότερα στοματικά διαλύματα περιέχουν χλωρεξιδίνη. Η χλωρεξιδίνη είναι χημική ουσία που χρησιμοποιείται σαν αντισηπτικό. Καταπολεμά τα (Gram+) βακτήρια και έχει περιορισμένη δράση σε μύκητες.  Σε μελέτη που πραγματοποίησαν Βρετανοί ερευνητές (δημοσιεύθηκε στο Free Radical Biology & Medicine) με στοματικά διαλύματα χλωρεξιδίνης, διαπίστωσαν ότι εξοντώνει τα ωφέλιμα βακτήρια του στόματος και εμποδίζει την χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων οδηγώντας σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του κίνδυνου εμφράγματος. Επιπλέον οι λοιμωξιολόγοι δεν συνιστούν τη χρόνια καθημερινή χρήση τους, επειδή συμβάλλουν στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων στο στόμα και διαταράσσουν τη φυσιολογική μικροβιακή ισορροπία του στόματος. Επίσης η καθημερινή χρήση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγήσει στον αποχρωματισμό των δοντιών (καφέ χρώμα). Ακόμη, μπορεί να αποχρωματίσει και να επιμηκύνει τις θηλές της γλώσσας (τριχωτή γλώσσα) και να οδηγήσει σε παροδική απώλεια ή αλλοίωση της γεύσης (ιδιαίτερα του αλμυρού). Τέλος, η παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να προαγάγει τη δημιουργία πέτρας στα δόντια.
Πάμε τώρα στο φθόριο και στις ενώσεις του.

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Σεμινάριο marketing Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών

Σάββατο 29/11/2014 στην  αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, ώρες 10:00 ως 18:00.
 
Όταν ο λόγος έρχεται στα Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά, η πρώτη σκέψη που γεννάται στο μυαλό του κάθε ενδιαφερομένου, είναι οι Απαιτήσεις, ο Τρόπος και η Τεχνογνωσία (know-how) της Παραγωγιής τους.
Σε δεύτερο όμως πλάνο, κι όταν με το καλό κατακτηθούν βασικές αρχές και λειτουργίες Παραγωγής, αναδύεται το Αμείληκτο ερώτημα του Marketing των προιόντων αυτών. "Πως Διαφοροποιούμαι, πως Τοποθετούμαι στην Αγορά και σε ποιά Δίκτυα θα πρέπει να επικεντρώσω τις δυνάμεις μου ώστε να προωθήσω τα προιόντα μου;".
Η ΕΑΦΦΕ στέκεται αρωγός στην αγωνία αυτή, και οργανώνει ένα Ενημερωτικό Σεμινάριο το Σάββατο 29 Νοεμβρη 2014 που μέσω του μίγματος των ομιλητων της, θα προσπαθήσει να μοιραστεί προβληματισμούς και να δώσει κατευθύνσεις.
περισσότερα και πρόγραμμα: 
 

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Καλλιέργεια Σιδερίτη (Τσάι του Βουνού)



Ευρέως γνωστό ότι ο σιδερίτης (τσάι του βουνού) ευδοκιμεί σε περιοχές με αρκετό υψόμετρο. Το χωριό μας είναι πεδινό με πολύ χαμηλό υψόμετρο και λογικά δεν θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε σιδερίτη. Τον περασμένο Μάιο φυτέψαμε πειραματικά μερικές ρίζες για να δούμε αν αντέχει στο θερμό καλοκαιρινό μικροκλίμα της περιοχής μας. Φροντίσαμε βέβαια να το ποτίζουμε ελαφρώς καθόλη την διάρκεια του καλοκαιριού με σταγονίδια. Το αποτέλεσμα είναι πολύ ενθαρρυντικό, αφού αναπτύχθηκε ταχέως και χαίρει άκρας υγείας. Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε μοσχεύματα σιδερίτη από αυτές τις αρχικές ρίζες και να επεκτείνουμε σιγά σιγά την καλλιέργειά του. Για τα μοσχεύματα χρησιμοποιήσαμε μείγμα τύρφης περλίτη (αναλογία ένα προς ένα) εμπλουτιζόμενο με λίγο κομπόστ από τα «απόβλητα» του μπαξέ μας. Επιπλέον κάναμε και ένα άλλο πειραματισμό. Φτιάξαμε τριών ειδών μοσχεύματα. Ένα με ορμόνη ριζοβολίας, ένα δεύτερο με διάλυμα μελιού και το τελευταίο  με σκέτα μοσχεύματα. Όλα είχαν 100% επιτυχία (ο σιδερίτης γενικά ριζοβολεί εύκολα). Αυτά όμως με το διάλυμα μελιού είχαν πιο γρήγορη ανάπτυξη και πιο πλούσιο ριζικό σύστημα. Ο φίλος μας ο Μιχάλης μας μετέφερε την πληροφορία για το μέλι και η αναλογία είναι η εξής: αραιώνεται 1 μέρος μελιού σε 3 μέρη ζεστού νερού. Όταν κρυώσει εμβαπτίζεται τα μοσχεύματα και τα φυτεύεται.
Τις επόμενες μέρες θα μεταφυτέψουμε τα «Σιδεράκια» στο χωραφάκι μας!




Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Το Σαββατοκύριακο 11-12/10/2014 η 4η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού

Για τέταρτη φορά φέτος ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα διοργανώνει την Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού, στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Γαλλικού Ποταμού στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Ο Βοτανόκηπος θα είναι εκεί με εργαστήριο για τα άγρια βότανα του τόπου μας. Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα στη σελίδα του φορέα διαχείρισης: 
http://www.axiosdelta.gr/el-gr/%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AD%CE%B1/%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%BD4%CE%B7%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%AE%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%8D.aspx

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Συγκομιδή καλλιεργούμενων βοτάνων

Οι μήνες που προηγήθηκαν ήταν κυρίως αφιερωμένοι στη συγκομιδή και τη φυσική ξήρανση των βοτάνων καθώς και σε εργασίες μεταποίησης (απόσταξη, εκχύλιση σε ελαιόλαδο κλπ). Παρακάτω κάποιες φωτογραφίες από τη συγκομιδή των βοτάνων που καλλιεργούμε και δεν προλάβαμε να αναρτήσουμε το προηγούμενο διάστημα.






Φυσική καταπολέμηση εντόμου (σκαθάρι δενδρολίβανου - Chrysolina americana)

Την περασμένη άνοιξη, προς το τέλος Απριλίου, ένα δενδρολίβανο της αυλής, γέμισε από τα γνωστά σκαθάρια των αρωματικών φυτών (Chrysolina americana). Το συγκεκριμένο φυτό είναι αρκετών ετών και τα σκαθάρια είχαν πολλαπλασιαστεί και είχαν αρχίσει να καταβροχθίζουν όλα τα τρυφερά βλαστάρια του φυτού.

Αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε ένα φυσικό τρόπο για να καταπολεμήσουμε το σκαθάρι και να ενισχύσουμε το φυτό και γι αυτό φτιάξαμε 2-3 λίτρα τσαγάκι με αψιθιά, τσουκνίδα και απήγανο και να εφαρμόσουμε δύο ψεκάσματα κατά τη διάρκεια ενός Σ/Κ.

Τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά αφού το σκαθάρι δεν μεταφέρθηκε σε διπλανά φυτά (δενδρολίβανα, λεβάντες, φασκόμηλα, θυμάρια) που υπάρχουν στην αυλή και εξαφανίστηκε και από το πρώτο φυτό. Δυστυχώς δε μπορούμε να γνωρίζουμε ποια ήταν η επίδραση των άλλων παραγόντων (κλιματικοί παράγοντες, φυσικοί εχθροί κλπ) στην εξάλειψη του σκαθαριού αλλά σίγουρα ο ψεκασμός βοήθησε την ανάκαμψη του φυτού. Στην τελευταία φωτογραφία φαίνεται το αρχικό φυτό αλλά απαλλαγμένο από το σκαθάρι.







Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Νεότερα από το χωράφι με τις αρόνιες

Οι αρόνιες που μεταφυτεύσαμε τον περασμένο χειμώνα (Γενάρη) ξεχειμώνιασαν χωρίς προβλήματα και οι μεγαλύτερες από αυτές δεν έκρυψαν τη χαρά τους για την άνοιξη που κατέφτασε. Οι φωτογραφίες είναι από τον περασμένο Μάη, ενώ τον Σεπτέμβρη  γευτήκαμε και τους πρώτους καρπούς.

Οι καλοκαιρινές συνθήκες αποδείχτηκαν πιο αντίξοες καθώς τα 2-3 ποτίσματα που καταφέραμε να κάνουμε, αποδείχτηκε πως δεν ήταν αρκετά και έτσι είχαμε μερικές απώλειες (χάσαμε 3-4 από τα νεαρότερα φυτά.





Τριανταφυλλιές στο βοτανόκηπο

Με μεγάλη καθυστέρηση, αφού μεσολάβησαν οι οικογιορτές της Άνοιξης και του Φθινοπώρου και οι ενδιάμεσες καλλιεργητικές (κυρίως συγκομιδή και ξήρανση) και μεταποιητικές εργασίες, θα σας παρουσιάσουμε κάποια θέματα του βοτανόκηπου και κάποιο φωτογραφικό υλικό.

Θα ξεκινήσουμε με κάποια μοσχεύματα τριανταφυλλιάς που μεταφυτεύσαμε στο βοτανόκηπο για να τις χρησιμοποιήσουμε κυρίως για ανθόνερο (ροδόνερο) που έχει πολλές καλλυντικές και μαγειρικές χρήσεις. Η μεταφύτευση στα τέλη του περασμένου Μάρτη.

Τα μητρικά φυτά από τα οποία πήραμε μοσχεύματα, είναι από παλιές παραδοσιακές ποικιλίες τριανταφυλλιάς (άνω των 50 ετών) που υπάρχουν στην αυλή του πατρικού σπιτιού στο χωριό και κάνουν μεγάλα άνθη με πολύ πλούσιο άρωμα.




Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Photo SuperFood


Οι πρώτες μας συλλογές από καρπούς Superfood. Ο φρέσκος καρπός αρώνιας δεν έχει καμία σχέση με τον αποξηραμένο. Είναι ζουμερός, λίγο στυφός, αλλά νόστιμος. Το ιπποφαές είτε φρέσκο

είτε αποξηραμένο θέλει αρκετή προσπάθεια για να το φάτε. Τα κράνα τα μαζέψαμε από το Πάικο και σκεφτόμαστε να τα καλλιεργήσουμε. Τα ώριμα κράνα είναι άλλη μια σούπερ γεύση!

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

4η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας Θεσσαλονίκης 11 με 14 Σεπτεμβρίου 2014, πάρκο Ν. Ελβετίας Θεσσαλονίκη



Ξεκινά η 4η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στο φιλόξενο πάρκο Ν.Ελβετίας (περιοχή Χαριλάου), στη Θεσσαλονίκη. Πέμπτη-Κυριακή 11-14 Σεπτεμβρίου (από τις 10 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο). Στην φετινή Οικογιορτή συμμετέχουν 95 παραγωγοί και χειροτέχνες από όλη την Ελλάδα. Επίσης θα είναι και 12 συλλογικότητες: ΒΙΟ.ΜΕ., Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Σπείρα γης, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Πράσινες Διαδρομές, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Ευδώρα Γαία, Εθελοντική Εργασία Θεσσαλονίκης, Κύτταρο Νέας Γης, ΠΕΡ.ΚΑ., Greenwave Festival, Αλλιώτικο Σχολείο, "Νέο Θεμέλιο" Α.Μ.Κ.Ε., Οικολογικό Συνεταιριστικό Πρατήριο Θεσσαλονίκης. Πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα της Οικογιορτής: http://oikogiortithessalonikis.blogspot.gr/